Hvad er en omkodning af låsen? 

Omkodning
Indholdet af denne artikel er betalt

En omkodning af låsen er, når man ændrer den måde, hvorpå låsen virker. Dette kan gøres af en professionel, og det kan være nødvendigt, hvis låsen begynder at virke dårligt eller hvis man har mistet nøglen til den. Selve omkodningen består i at ændre den måde, hvorpå nøglen virker i låsen, så den passer til en anden nøgle. 

Dette kan gøres ved at ændre tænderne i nøglen eller ved at ændre selve nøglens størrelse. Omkodningen gør altså at den gamle nøgle ikke længere virker, men at der skal bruges en helt ny nøgle for at åbne låsen. I samme forbindelse kan der naturligvis skæres et bestemt antal nøgler, så alle de nødvendige personer som bør have en nøgle, kan få en. Omvendt vil personer med eventuelt gamle nøgler til låsen, ikke længere kunne komme ind. 

Der er flere gode tidspunkter at omkode låse på, men et par af de vigtigste er når:

– man har mistet nøglen 

– låsen virker dårligt 

– man har fået et nyt hus eller lejlighed, og dermed ikke kender nogen af de personer som eventuelt har gamle nøgler til låsen 

– man ønsker at alle låse kan bruges med en nøgle

 Det er dog ikke alle låse som kan omkodes, og det er derfor vigtigt at tjekke dette med en professionel, inden man bestemmer sig for at omkode sin lås. Hvis låsen ikke kan omkodes, kan det være nødvendigt at udskifte den helt. Det er en anden process hvor der også skal bruges en professionel låsesmed, eksempelvis fra Danlåse.dk.

Overvejelser ved omkodning

Hvis du ønsker at få udført omkodning af huses låse, så vil prisen være afhængig af det type låse, der er i din bolig. Hvis du ønsker at have få omkodet dine låse, så vil du skulle betale for nye nøgler til de låse, der skal have nye nøgler. Det er altid en god idé at have flere nøgler til alle dine låse, så du altid har en nøgle med. 

Selve prisen er svært at finde frem til, før låsesmeden ved mere om din lås. Det er derfor en god idé at have styr på opgavens omfang, altså den opgave der skal udføres, før du ringer. Ofte vil en låsesmed dog kunne guide dig, hvis du er i tvivl. Ligeledes tilbyder mange låsemsede at du via facetime eller billeder kan få hjælp til at genkende din låse, hvis denne skal omkodes eller udskiftes, så du nemmere kan få en pris på opgaven. 

Hvis ikke låsen kan omkodes, så vil en udskiftning være det bedste alternativ i mange tilfælde. Denne ydelse er en smule mere omkostningstung, men det er dog stadigvæk det bedste alternativ.