Nyder du at drikke te? Men er du samtidig nysgerrig på at dykke længere ned i teens forskelligartede smage og varianter? Du skal i hvert fald ikke snyde dig selv for at smage matcha te. Men nu tænker du måske: “Hvad i alverden er matcha te nu for noget? Og hvorfor skal jeg prøve at smage det?” Personligt var jeg også lidt skeptisk i starten, men nu drikker jeg nærmest ikke andet te end matcha te.
I modsætning til det meste andet te, kommer matcha te i pulverform. Matcha betyder faktisk knust te på japansk, og det er netop Japan, der er ophavslandet til denne te.
Sådan laver man matcha te
Matcha te er først og fremmest meget mere koncentreret end f.eks. grøn te. Det skyldes, at du i princippet indtager hele, pulveriseret teblade, der samtidig ikke er filtreret, som det er tilfældet med eksempelvis grøn te. Du drikker dermed teblade i sin reneste form, hvorfor du får alle de gode næringsstoffer, vitaminer, antioxidanter mv.
Tebladene, som man bruger til matcha te, stammer fra tebusken Camellia sinensis. Når tebladene er høstet, bliver de først dampet bløde og efterfølgende tørret. Når tebladene har opnået den rette tørre konsistens, bliver de malet (knust), så teen opnår sin karakteristiske pulverform.
Hvis du ikke er vant til at drikke matcha te, skal du måske lige vænne dig til, at du ikke kan drikke den samme mængde af det, som hvis det f.eks. var en klassisk, grøn te. Det skyldes, at matcha te, som allerede nævnt, er meget mere koncentreret end almindelig te. Rent ernæringsmæssigt svarer en kop matcha te til over 10 kopper almindelig te.
Matcha te – en te din krop vil takke dig for at drikke
Ikke nok med at matcha te smager fuldstændig fantastisk; pulveret indeholder også et festfyrværkeri af vitaminer og andre sundhedsfremmende egenskaber, som din krop vil takke dig for, at du drikker. Indholdet af koffein er også relativt højt, hvorfor matcha te bl.a. er god at drikke, hvis du har brug for et energiboost. Du kan f.eks. prøve at drikke matcha te på arbejdet, hvis du mangler energi.