Smerter i iskiasnerven 

Indholdet af denne artikel er betalt

Industriferien er ovre, og mange er vendt tilbage på arbejdet efter en – sikkert – velfortjent, langt sommerferie. Sommerhuset, festivalen samt bil- eller charterferien er måske skiftet ud med dagligdagens trivielle tilværelse med stillesiddende arbejde på kontoret. Men det stillesiddende arbejde på kontoret er ikke sundt for bl.a. rygsøjlen, og mange får også smerter i iskiasnerven

Smerterne i iskiasnerven kan skyldes mange forskellige ting som f.eks. en overbelastningsskade. Lændens diskusskiver overbelastes, hvis man sidder for meget ned i løbet af dagen, hvilket netop er tilfældet ved mange kontorjobs. Men hvis du har et hæve- sænkebord har du mulighed for at stå op, når du arbejder, hvilket minimerer risikoen for overbelastninger samt iskiassmerter. Så hvis du er en af de heldige, som har et hæve- sænkebord på arbejdet – eller derhjemme – gælder det om at udnytte det. 

Du kan dog også få ondt i iskiasnerven, hvis du overbelaster din ryg på grund af for meget fysisk aktivitet – f.eks. hvis hvis du træner forkert.  

Hvad er iskiasnerven? 

Iskiasnerven er faktisk kroppens største nerve, som har sit udspring fra rygsøjlen og lænden og løber hele vejen ned til fødderne. Det er faktisk denne nerve, som sender signaler afsted til hjernen, så vi f.eks. kan føle smerte. Når du har ondt i iskiasnerven, kan du have ondt i lænd, ballerne, ben, fødder og sågar tæer. 

Ændring i livsstilen – fokus på sundhed 

Ofte er det de små forandringer i hverdagen, som har en stor betydning for din generelle sundhed. Du kan f.eks. blive påvirket ved at stille løbeskoene frem, så du bliver mindet om at motionere, når du kommer hjem fra arbejdet. Eller du kan købe dig en ny, smart cykel, så du hellere vil tage en cykeltur fremfor at ligge på den flade med telefonen. Er du typen, som tager den offentlige transport eller bilen til arbejdet, kan du i stedet tage cyklen. Så slipper du også for at holde i kø i myldretiden eller stå i et propfyldt tog. Muligheder er i hvert fald mange, hvis du gerne vil påvirke din mindset, så du får en sundere livsstil.