De fleste kender bongotrommen – nogle har måske prøvet instrumentet på egen hånd og andre kender instinktivt til bongotrommen, blot ved at kaste øjnene på det smukke instrument. En bongotrommen indebærer nemlig to sammensatte trommer som både kan findes i små lette størrelser der er lette at transportere, og så findes de også i større udgaver. Afhængig af hvilken lyd man skal bruge, kan man ud fra dette vælge størrelsen på sine bongotrommer. Bongotrommen bruges i dag i forskellige musikgenre, heriblandt salsa og afro-cubansk jazz.
Hvis du er interesseret i at købe et par trommer, så er der også rig mulighed for dette. Men hav dog øje for hvilken slags lyd du er på udkig efter, da dette er essentielt for at finde den helt rigtige bongotromme. Der er nemlig både små bongotrommer og store bongotrommer og hver størrelse har hver sin lyd, så det er vigtigt at have in mente når du er på tromme shopping.
Bongotrommernes historie
Der er stadig den dag i dag fortsat uklarhed over hvor bongotrommen egentlig stammer fra, da der er modstridende historier som gør det svært at præcisere præcist. Det er dog en udbredt historie, at bongotrommen stammer fra Sydamerika, nærmere bestemt fra Cuba. Her blev det nemlig første gang dokumenteret i starten af det 19. århundrede, at en bongotromme blev benyttet. Det er derfor alment at man kender bongotrommen som et cubansk musikinstrument.
Dog forlyder det sig, at bongotrommen har sin oprindelse et helt andet sted. Det siges nemlig, at den folkekære bongotromme stammer fra centralafrika, hvor den er opfundet i området i og omkring Congo. Her har man nemlig i mange år haft trommer med den ikoniske åbne bund, så der er mange tråde forbundet med centralafrika når man taler om bongotrommernes oprindelse.
Dog så man først sammensætningen af de to trommer senere hen – nemlig i Cuba hvor man netop sammensatte de to bundløse trommer og på den måde blev bongotrommen for alvor den man kender i dag i Cuba. Forfatteren Ned Sublette har også engang udtalt, at bongotrommerne som koncept blev udviklet i Afrika, men at bongotrommen egentlig først rigtig blev opfundet i Cuba. Det er altså en snørklet historie som bongotrommen har med sig, men ikke desto mindre er det stadig en fantastisk tromme art og ikke mindst et fantastisk instrument.
Lyd og teknik
Bongotrommernes lyd er kendetegnet ved at det er en højfrekvent lyd der kommer når man slår på trommen. Normalvis bruger man ikke trommestikkere når man bruger bongotrommer, men derimod bruger man ydersiden af hænderne. Her rammer man så ydersiden af trommen og på den måde laver man bongotrommernes kendte lyd. Det er forholdsvist nemt at komme i gang med at bruge bongotrommerne, men teknikken kan kræve noget øvelse. Der er heldigvis masser af måder hvorpå man kan lære at mestre de ikoniske bongotrommer! Der er masser af steder rundt om i Danmark hvor du kan lære at spille på bongotrommer, og ellers kan du altid gå på youtube og finde dig en guide.