Så meget radon må du have i din bolig

Indholdet af denne artikel er betalt

Radon er en farlig gas, der primært kommer fra jorden under din bolig, der gennem tryk udefra, kommer ind gennem sprækker i dit gulv og ind i din bolig. Du kommer desværre ikke uden om radon i din bolig, men det er meget vigtigt, at radonkoncentrationen i dit hjem ikke overstiger 200 Bq/m3 – selv hvis din radonkoncentration er over 100 Bq/m3 bør du begynde at se efter mindre tiltag som kan nedsætte mængden af radon i din bolig. Radon er en gas der senere bliver radioaktivt, og når den sætter sig fast nede i lungerne, så udsender den de farlige stråler, der kan have store konsekvenser for dit helbred. Du kan hverken føle, smage eller lugte radon, og derfor er det også vigtigt at du får tjekket din bolig igennem for radon, så du kan handle på det såfremt du skal i gang med en radonsikring af dit hjem.

Sådan måler du radonkoncentrationen i dit hjem

Du kan enten vælge at leje en radonmåler eller købe en radonmåler til at foretage en radonmåling i dit hjem. Der er forskellige målemetoder og måleapparater du kan bruge, for at finde ud af om der er skadelige mængder af radon i dit hjem. Du kan vælge den billige løsning som er en passiv radonmåler. Ulempen ved at benytte sig af en passiv radonmåler er, at resultatet af målingen kommer langsommere end hvis man i stedet benyttede sig af en digital måler. Den digitale måler kan nemlig langt hurtigere identificere hvor meget radon der er i hjemmet – og så kan den måle time for time så man kan se de daglige udsving. En anden fordel ved den digitale måler er, at du kan rykke rundt på den så man hurtigt kan finde ud af hvor den største koncentration af radon er.

Hvor skal radon måleren stå?

Undgå at placere radon måleren ved varmekilder som for eksempel tæt ved en brændeovn eller tæt på en radiator. Få den mest præcise måling, så undgå også at placere måleren et sted med meget træk og vind.