Hvilke test bør du overveje at få som gravid?

Indholdet af denne artikel er betalt

På scannings- og gentest klinikker som www.ultralydklinikken.dk finder man hurtigt ud af, at gravide har mulighed for at tage en lang række forskellige scanninger og tests. Nogle af disse kan bidrage til at du får en mere tryg og bekymringsfri graviditet, fordi du vil blive mere sikker på at dit barn har en normal udvikling og ikke fødes med mentale eller fysiske handicap. Hvis du overvejer, at få foretaget nogle tests og/eller scanninger, så læs med her og få overblikket over dine muligheder. 

Få tage en gentest inden fødslen

En gentest tages enten af fostret eller af forældrene. Det er dog vigtigt at understrege, at man i dag er blevet så gode til at tage foster tests, så gentests af fosteret ikke er en risiko for fostret. 

Hvis du som forældre gerne vil vide om du har nogle arvelige sygdomme, som kan videregives til kommende børn, så kan du få foretaget en Horizon test. Den e tages altså af forældre, og ikke af fostret. Det er dog vigtigt, at vide, at man ikke med 100% sandsynlighed videregiver en arvelig sygdom til sit barn. Testen svarer derfor blot på om der er en chance for at barnet får en arvelig sygdom af forældrene, og på hvilken sygdom barnet kan risikere at få. En horizon test tester forældre for op til 274 genetiske sygdomme. 

Foster tests giver mere præcise resultater end en test af forældrene, da de mere tydeligt vil vise om barnet har fået en arvelig sygdom, eller om barnet bliver født med mentale eller fysiske handicap. Du kan vælge mellem 3 forskellige typer forstertests, herunder harmony test, panorama test og vistara test. Disse tests tester om barnet har kromosomfejl som Downs syndrom, Edwards syndrom, Patau syndrom mv.

Scanninger, der udføres af en scanningsklinik for gravide

På scanningsklinikker har du også mulighed for at få foretaget diverse scanninger for gravide. Du kan eksempelvis få foretaget en tidlig scanning, misdannelsesscanning, nakkefoldscanning eller en kønsscanning. Ved en tidlig scanning kan man ofte se om barnet har en normal udvikling. Derudover vil man også kunne se om du får tvillinger. Ved nakkefoldsskanning og misdannelsesscanning kan man vurdere hvor stor chancen er for at barnet bliver født med mentale eller fysiske handicap.